zaterdag 21 november 2015

John Polanyi Collegiate Institute en STEM Education


JPCI is een highschool die in 2011 is gestart. De school staat in een wijk met veel 'uitdagingen'. Ondanks dalende leerlingaantallen in het district, is deze school in 4,5 jaar tijd gegroeid van 300 naar 800 leerlingen. 



De leiding en leerkrachten op school hebben hoge verwachtingen van kinderen en stimuleren ze om het beste uit zichzelf te halen. 

Leerlingen worden aangemoedigd deel te nemen aan diverse wedstrijden. Leerlingen van de school hebben al verschillende (internationale) prijzen in de wacht gesleept.


Op JPCI worden Science, Technology, Engineering, and Mathematics geïntegreerd aangeboden. Leerlingen krijgen een kit met onderdelen waarmee ze een eigen product kunnen maken. De docent geeft hen geen vaste eindopdracht maar leert ze verschillende vaardigheden. De leerlingen besluiten zelf wat ze maken om te laten zien dat ze de vaardigheden beheersen.











Om als school te kunnen blijven ontwikkelen, werkt JPCI samen met bedrijven en onderzoeksinstituten. 

Een belangrijke partner is Rotman, de Universiteit van Toronto. Deze samenwerking is gericht op het ontwikkelen van 'integratie thinking', waar we eerder deze week een workshop over volgden. De leerlingen leren innovatief en creatief te denken en werken.

Ook andere onderzoeksinstituten en bedrijven investeren in de school. Niet alleen door financiële bijdragen, leerlingen worden ook gevraagd mee te denken over en werken aan productontwikkeling. Bedrijven en instituten vragen hen oplossingen te bedenken voor een diversiteit aan problemen. Op deze manier dragen de leerlingen echt bij aan de maatschappij, aan het ontwikkelen van kennis. Ze worden serieus genomen. Een geweldige boost voor hun zelfvertrouwen.

Ook in andere vakken hebben de leerlingen een grote eigen inbreng. Onze gidsen laten vol trots zien welke producten zij hebben ontwikkeld, compleet met verpakkingsmateriaal, gebruiksaanwijzing en reclamemateriaal.









donderdag 19 november 2015

Integrative thinking


Heidi Siwak (www.heidisiwak.com) is een leerkracht die blijft innoveren binnen haar lessen. Ze probeert nieuwe concepten en werkvormen uit in haar klas en deelt haar ervaringen met anderen. In haar werk probeert ze kinderen te leren nieuwe ideeën te bedenken. Leren wordt vaak gezien als het oplossen van een probleem, wat creativiteit remt.


Zonder dat we het beseffen, zitten we vaak vast in onze mentale modellen. Heidi daagt kinderen uit deze modellen los te laten. Hiervoor gebruikt ze bijvoorbeeld een werkvorm, genaamd de 'value line'. Ze geeft kinderen dan beperkte informatie over een bepaald onderwerp (bijv. naar aanleiding van een nieuwsbericht). De kinderen bepalen hun mening over het onderwerp aan de hand van de gegevens, bijv. helemaal mee eens of totaal mee oneens. Heidi geeft vervolgens steeds meer informatie waardoor de kinderen hun mening bijstellen. Zo ervaren ze dat ze hun mentale model kunnen (en moeten!) aanpassen.


Heidi leert kinderen een hypothese op te stellen naar aanleiding van onderzoeksvragen. Vervolgens onderzoeken zij deze hypothese waarbij het doel niet is om tot een eindconclusie te komen. Het doel is kennis opbouwen en nieuwe vragen stellen. Dit sluit helemaal aan bij wat we eerder op de Lab school zagen. Ook hier gaat het niet om het verzamelen van informatie maar over het kritisch nadenken over die informatie en het denken over denken en leren (metacognitie).











Will Richardson Co-Founder ModernLeaders.com: New Narratives for Schooling in the networked world


ModernLeaders.com

Bekijk de link:





Genieten!
TEDtalk Will Richardson

Dr. Michael Fullan, learning in a digital world




Michael Fullan geeft ons dieper inzicht in de noodzaak om pedagogie-technologie-veranderkunde te koppelen, zodat het leren en lesgeven in scholen in de toekomst er anders uit gaat zien. Technologie verbetert het leren en de onderwijsresultaten naar Fullans idee alleen als het verbonden kan worden met een duidelijke focus op het verbeteren van leerresultaten van alle leerlingen en de veranderende rol van de leraren.




"Use the group to change the group"






Lyn Sharratt "Putting faces on the data"


Net als Michael Fullan en Avis Graze, is Lynn Sharratt van mening dat geen enkel kind achter mag blijven in het onderwijs. Zij besprak wat de schoolleider kan doen om dit te bewerkstelligen. Hierover schreef zij samen met Michael Fullan "Putting faces on the data".




Overal waar we deze week kwamen werd het belang benadrukt van het gericht werken met voldoende data en met de juiste data. In dit boek bespreken Fullan en Sharratt hoe je dat effectief kunt doen, rond 4 thema's:

  • Assessment
  • Instructie
  • Leiderschap
  • Eigenaarschap



University of Toronto, Centre for Teaching Support & Innovation

De Universiteit van Toronto. Even wat feitjes op een rij:

82.000+ students
17.000+ faculty & staff
140+ librarians
3 campuses
16e the world University ranking
Educational innovation with new technology:
  • Forecast changes to teaching and learning in higher education
  • We must be agile to change
  • Allow instuctors flexibility to use technologies that best support their teaching
  • Focus is on the learning outcome and how technology facilitates learning and teaching
  • Build faculty resilience to educational technology change and adoption in learning and teaching











Next generation digital learning environments (NGDLE)

"We recommend a 'Lego' approach to realizing the NGDLE, where NGDLE comforming components are built that allow individuals and institutions the opportunity to construct learning environments tailored to their requirements and goals."


woensdag 18 november 2015

Dr. Eric Jackman Institute of Child Study Labaratory School

Het Dr. Eric Jackman Institute heeft drie functies:
- een masteropleiding tot leerkracht
- een school voor 3- tot 12-jarigen
- een onderzoeksinstituut op het gebied van de ontwikkeling van kinderen

Het onderwijs op deze school is erop gericht kinderen de wereld om hen heen te laten begrijpen door deze te onderzoeken. Het hoe, wat en waarom staat beschreven in een pdf die je kunt downloaden op www.naturalcuriosity.ca.



Het idee is dat het kind geen leeg vat is dat moet worden volgestopt met kennis. Het kind heeft al kennis opgedaan. Het doel is deze kennis samen met het kind in kaart te brengen en uit te breiden door onderzoekend leren. De leerkracht weet welke doelen hij of zij wil bereiken; de kinderen hebben een stem in de manier waarop die worden behaald. Vanuit de vragen en ideeën van kinderen worden leeractiviteiten ontwikkeld en ingepland in een soort onderzoeksproject.



Net als op Richmond Rose is op deze school is veel aandacht voor het leerproces. Elk onderzoeksproject start met leervragen waar elk kind een eigen theorie over opstelt. Vervolgens worden experimenten gedaan, experts uitgenodigd, informatie verzameld, excusries gedaan, etc. Steeds reflecteren kinderen op wat ze hebben gedaan, evalueren ze de informatie die ze hebben gevonden en stellen waar nodig hun eerdere theorie bij en bespreken dit met elkaar. 








Wat erg aansprak, was de gedachte dat kinderen leren dat niet alle vragen zijn beantwoord. Wetenschappers weten niet alle antwoorden en de kinderen kinnen zelf ook bijdragen aan het vergaren en ontdekken van kennis.

Zij noemen dit knowledge building, wat meer omvat dan alleen het opdoen van kennis door het leren van feiten.









dinsdag 17 november 2015

Avis Glaze

Dr. Avis Glaze is van mening dat er geen excuses zijn. ALLE kinderen kunnen leren en zich ontwikkelen.



"Children don't all learn at the same rate or on the same day, but they can all learn."