woensdag 18 november 2015

Dr. Eric Jackman Institute of Child Study Labaratory School

Het Dr. Eric Jackman Institute heeft drie functies:
- een masteropleiding tot leerkracht
- een school voor 3- tot 12-jarigen
- een onderzoeksinstituut op het gebied van de ontwikkeling van kinderen

Het onderwijs op deze school is erop gericht kinderen de wereld om hen heen te laten begrijpen door deze te onderzoeken. Het hoe, wat en waarom staat beschreven in een pdf die je kunt downloaden op www.naturalcuriosity.ca.



Het idee is dat het kind geen leeg vat is dat moet worden volgestopt met kennis. Het kind heeft al kennis opgedaan. Het doel is deze kennis samen met het kind in kaart te brengen en uit te breiden door onderzoekend leren. De leerkracht weet welke doelen hij of zij wil bereiken; de kinderen hebben een stem in de manier waarop die worden behaald. Vanuit de vragen en ideeën van kinderen worden leeractiviteiten ontwikkeld en ingepland in een soort onderzoeksproject.



Net als op Richmond Rose is op deze school is veel aandacht voor het leerproces. Elk onderzoeksproject start met leervragen waar elk kind een eigen theorie over opstelt. Vervolgens worden experimenten gedaan, experts uitgenodigd, informatie verzameld, excusries gedaan, etc. Steeds reflecteren kinderen op wat ze hebben gedaan, evalueren ze de informatie die ze hebben gevonden en stellen waar nodig hun eerdere theorie bij en bespreken dit met elkaar. 








Wat erg aansprak, was de gedachte dat kinderen leren dat niet alle vragen zijn beantwoord. Wetenschappers weten niet alle antwoorden en de kinderen kinnen zelf ook bijdragen aan het vergaren en ontdekken van kennis.

Zij noemen dit knowledge building, wat meer omvat dan alleen het opdoen van kennis door het leren van feiten.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten